Индустрија новости

Разликувајте помеѓу медицинските маски и немедицинските маски преку владините информации за регистрација и контрола

2020-07-02

Бидејќимедицински маскисе регистрирани или контролирани според медицински помагала во повеќето земји или региони, потрошувачите можат дополнително да ги разликуваат преку релевантни информации за контрола на регистрацијата. Следното зема три земји и региони во Кина, САД и Европа како примери за анализа.

Кина

Медицински маскиприпаѓаат на втората категорија медицински помагала во Кина, а се регистрирани и управувани од провинцискиот оддел за регулаторни лекови. Можете да го побарате бројот за пристап до медицинскиот уред со проверка на медицинскиот уред. Линкот е:

http://www.nmpa.gov.cn/WS04/CL2590/

 

Соединети Држави

Производите за маски кои се одобрени од FDA на САД може да се прашаат преку официјалната веб-страница за да се провери бројот на сертификатот за регистрација. Линкот е:

https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfPMN/pmn.cfm

Дополнително, според најновата политика на ФДА, моментално е маска која ги препознава кинеските стандарди кога се исполнети одредени услови. Врските до нејзините овластени компании се:

https://www.fda.gov/media/136663/download

 

ЕУ

Медицински маскиизвезени во ЕУ може да се побараат преку овластени агенции за известување. Меѓу нив, адресата на агенциите за известување овластени со Директивата на ЕУ за медицински уреди 93/42/EEC (MDD) е:

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=directive.notifiedbody&dir_id=13

 

Адресата за барање на овластеното тело овластено со Регулативите за медицински уреди на ЕУ 2017/745 (MDR) е:

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=directive.notifiedbody&dir_id=34